Tuesday, January 20, 2015

Pencemar makanan - jom ambil cakna

HarianMetro 21/1/2015

Ada banyak sebab kenapa seseorang tu keracunan makanan. Sebabnya ialah aspek penyediaan makanan.

Terdapat banyak mikroorganisma dalam makanan yang menyebabkan makanan tercemar. Makanan yang dicemari bakteria ini akan mengganggu sistem imunisasi yang sedia lemah terutamanya kanak-kanak, wanita mengandung dan warga tua.

Jadi amat tidak digalakkan sekiranya kita melakukan perkara berikut:
- panas nasi goreng yang dimasak semalam

- makan daging berger yang tidak dimasak dengan sempurna

- makan dari makanan dalam tin yang rosak, kemek atau berkarat

-  makan tanpa membasuh tangan

Akibatnya, simptom penyakit yang mungkin dihidapi ialah:
- muntah berterusan sehingga 48 jam

- cirit birit yang boleh berterusan sehingga 3 hari. Ada yg berdarah.

- demam

- ada yang tidak berupaya menggerakkan badan, hilang upaya untuk bernafas yang boleh membawa maut.

Hmm.. kita kadangkala ambil mudah kan.. jadi jom kita ambik cakna.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saya Bukanlah Doktor

Walaupun kita bukan doktor, tapi kita semua kena pentingkan kesihatan diri sendiri. Cari maklumat untuk bantu meningkatkan kesihatan diri.

Jadi kalau tahu ada sesuatu yang tak kena dengan kesihatan diri sendiri, jangan diam je. Berbuat sesuatu sebelum terlewat.

Sayangi Diri!